Novi Sad
30.01.2013.
05:41 > 08:22
Trogodišnja devojčica Tijana Stupar išetala je sama iz vrtića "Petar Pan" na Detelinari u ulici Janka Čmelika, i otišla kući.

Komentari 118

  • @Tata

    01.02.2013 11:08
    Prvo se raspitajte o režimu dana u vrtiću, pa napišite komentar :)
  • Tata D

    01.02.2013 07:39
    @Vaspitacica
    Vidim ubiste se da opravdate ovu sramotu,napljuvaste sve koji su bilo sta rekli protiv vaspitacica.
    Ja vam preporucujem da manje sedite za racunarom a da vide vodite racuna o deci. (Nadam se da moje dete nece dospeti u vasu grupu)

    @NN - radno vreme
    zaboravili ste da spomenete i da deca spavaju od 11-13,sto se svodi na 3 sata efektivnog rada!
  • mama

    01.02.2013 06:39
    ogorceni
    ako je komentar upucen meni
    svako koje IZABRAO da se bai radom sa decom mora da bude svestan odgovornosti koju taj poziv nosi. ako to nije u stanju, neka trazi sebi drugi posao.
    anonimus je pitao mame zasto dete ne upisu u privatan vrtic, a ja sam se upravo zbog cene i osvrnula na taj komentar i upitala zasto je problem u roditeljima a ne u vaspitaciciama koje nisu u stanju da se nose sa svojim poslom. vaspiotacice koje cuvaju moju decu (dok ja i suprug radimo na vrlo odgovornim mestima, gde gresku takodje ne mozes ispraviti vec ako se desi odgovran si za istu) su divne i nikad im ne bih zamerila sitnice na kojima zameraju drugi roditeji. i roditleja ima raznih i znam za slucajeve kada su i zaboravljavli da dodju po svoju decu, osudjujem ali to je vec druga tema. da se vaspitacicie manje pitaju kakvi su roditelji, a vise brinu o deci ovakvi slucajevi se ne bi desavali. verujem da je ovo izuzetak ali on se nije smeo desiti.
    kod ovog slucaja nije bitan roditelj za koji ni ne znate da li je ili nije bio kuci kada mu je dete doslo vec osobe koje su ucinile ovaj propust. pa hajde da pustimo svu decu kojima su roditelji kuci da sama prelaze ulicu...
  • 31.01.2013 17:43
    sramota
    Ono sto je meni strasno je da neki roditelji odu sa posla prvo kuci da porade nesto posto im je to uz decu nemoguce ,pa dodju po decu u 17h! To je sramota!
  • ogorčen

    31.01.2013 16:52
    Pa jel vi znate koliko košta privatan vrtić? Upišite dete u njega pa vam neće stizati samo, nego će vam ga dostavljati k'o paket, a za potezanje veza i vezica za upis u Radosno Detinjstvo, kukate i molite, a posle vam je skupo da platite 3000 mesečno. Da su ti roditelji odgovorni, šta oni traže kući kad im je dete u vrtiću? Koliko više u grupama da bude 35-40 dece??? Alo bre ko ste vi da sudite o vaspitačicama koje nisu plaćene koliko rade i da se bahatite kao da vam je Radosno Detinjstvo babovina??? Kad bi prošla neka komisija i nezaposlenim roditeljima izbacila decu iz vrtića bla bi drugačija priča!!!
  • mama

    31.01.2013 10:54
    mislim da svak zna i vidi da je rad u vrticu velika odgvoornost i da vaspitacice imaju negodno radno vreme, i da ne mogu da koriste pauzu, i da im koncentracija mora uvek biti na nivou...sve to stoji, ali ovakav propust nije smeo da se desi. detetu je moglo nesto lose da se desi na putu do kuce.
    anonimus kaze - sto onda ne upisete dete u privatni vrtic?
    a ja pitam vaspitacice - sto nisu odabrale neko drugo zanimanje koje ne zahteva ovoliku odgovornost?
    nisam od onih roditelja koje ce histerisati kada mu je dete naopako obuceno, slinavo, prljavo, ispasano (a imala sam prilike da vidim da roditelji drame zaista oko jos nebitnijih stvari) ali ovako nesto ne sme da se desi i jesam za to da se sankcionisu odgovorni.
  • Sladjana

    31.01.2013 08:53
    Ne cudi me
    Ne cudi me sto se tako nesto desilo..sa obzirom da se odavno presla norma dece po vaspitacici, i u grupi ima po cetrdesetoro dece,pa gde to ima!
  • IT revolucionar

    30.01.2013 22:47
    Uvedite ID kartice za dečicu,
    pa ako znaju da se odjave - odlično, znaće da dođu i do kuće, ako ne znaju, desiće im se da blinkaju, pište sve do trenutka dok ih odgovorna lica ne privedu pameti u skladu sa procedurama i ljudskim pravima deteta.
    Nemojte još da zahtevate ukidanje radosnog detinjstva, zadesiće nas, ionako, blesava i maliciozna starost.
  • 30.01.2013 20:34
    "Sa ovim se apsolutno slažem.
    Samo, interesuje me koje bi u tom vremenu bilo radno vreme vrtića, tj. koje je to vreme kada bi vrata bila otključana, odnosno vreme tzv. prijema i izdavanja dece"
    Pa kao i do sada od 6:30 do 17 samo što ko nije stigao do 8 i ne treba da dođe. Jer bi vrata bila zaključana.
    Neki roditelji su se organizovali da od 14 časova dolaze po svoju decu, tako im odgovara, u stvari jako malo dece ostaje nakon 15 časova u vrtiću i najveći je odliv između 14 i 15, zato su vrata otvorena a deca sa svojim vaspitačicama (ako nisu bolesne, pa jedna radi sa njima od 8 do 14, zbog štednje jel!) i njihova vaspitačica poznaje roditelje i bake i deke. Roditelji su dužni da potpišu saglasnost ko može da odvodi dete i da to najave ujutro na prijemu (npr. baka će doći po dete)
    Pa naravno ostaje tu i pitanje, gde roditelji rade kad dovedu dete posle 8 a odvedu posle 14.
    Verujte, posle 15 ostaje 1/4 upisane dece a od 16 časova do kraja po jedno ili dva deteta.

    Ami, naravno da se to nije smelo dogoditi ali u vašem postu vidim da ste vi ogorčeni i nezadovoljni. Pitam se što onda ne upišete dete u privatni vrtić? Ili ga ne premestite u neki drugi.
    Ali, iskreno, mislim da nije u tome vaš problem.
    Naravno da takav propust nije smeo da se dogodi, ne znam ni kako se dogodio, kako bilo verujem da ni roditeljima tog deteta ni vaspitačici nije lako. Prosto ne mogu da verujem da je ona ravnodušna što se baš njoj to desilo.
    Neko ko je ranije pisao je nahvalio tu istu vaspitačicu i rekao da je tada bila sa dve grupe u isto vreme a da je dete tražilo da ide u toalet.
    Zar vaše dete ne ide upravo zbog socijalizacije, pesmica i igara u vrtić? Ako ide iz drugih razloga, onda je to od početka pogrešno. Bezbednost dece je na prvom mestu, svaka aktivnost u maloj sobi, sa puno dece, u startu se prekida (trčanje po sobi i sl) ali deci svašta na pamet padne i stalno treba biti na oprezu.
    Zašto ne zamolite vaspitačicu da provedete jedan dan u grupi, da vidite kakav je radni dan i da se upoznate sa vašim detetom kakvo je ono u grupi, verujem da će rado prihvatiti taj predlog. A vi ćete, možda promeniti mišljenje.
  • Zorana

    30.01.2013 19:26
    @NN - radno vreme
    Dala bih ti milion pluseva da mogu,
    jer je to gola istina, a kada se pokusa razgovarati o tome i ukazati na probleme svi se nalaze uvrijedjenim i ponasaju kao da si im gurnuo prst u oko.
  • Mara

    30.01.2013 19:22
    Da li se nekada spomenulo da su roditelji ZABORAVILI dete u vrticu? ( A desavalo se )
  • mlada vojvođanka...

    30.01.2013 17:56
    dobra stara vremena...
    išla sam u jaslice,obdenište i produženi boravak prepotopskih šezdesetih,sedamdesetih... ne znam kako je bilo zakonom regulisano koliko nas je bilo u grupi,da li su vrata bila zaključavana,i bla... bla... bla...ne znam,ALI SVE MOJE VASPITAČICE KOJE SMO ZVALI PO IMENU -tetka Desa,tetka Aranka,tetka Milica i tetka Borka su se sa nama ravnopravno igrale! Ako smo se igrale žmurke,skrivale su se s nama, sedele u peščaniku i učile kako se prave zamkovi, pomagale nam da se pentramo po drveću u dvorištima(nije bilo modernih sprava za penjanje),ako smo igrale"ide maca oko tebe" one su bile ravnopravni partneri u igri, i nije se desilo da se igrmo sami bilo koje igre...DANAS KADA PRODJEM KRAJ BILO KOJEG VRTIĆA SVE,AMA BAŠ SVE VASPITAČICE SEDE PO NEKIM BUDŽACIMA, AJD'MANJE-VIŠE ŠTO PUŠE,PUŠI VEROVATNO I VEĆINA RODITELJA, ALI NIKOG, NIKADA NISAM VIDELA DA SE IGRA S DECOM!! To mi je postala opsesija, jer svakodnevno prolazim kraj Maslačka i Različka pri odlasku/dolasku s posla...i šta se onda čudimo što nam se svašta dešava??? Deca su postala teret svima!
  • Ami

    30.01.2013 16:58
    @ Vaspitacica
    I jos jedna stvar - koliko sam ja primetila,posle 14h u vrtic moze da udje bilo ko, i radi sta god mu je volja.
    Svega nekoliko puta se desilo da me je vaspitacica koje je dezurna pitala ko sam (jer suprug dovodi i odvodi dete) a mnooogo puta me niko i ne pogleda. A da ne spominjem da sam dete oko pola 5, nekoliko puta zatekla sa spremacicom i sa sirom otvorenim vratima sobe...

    Smatram da treba reagovati pre nego sto se desi nesto uzasnije od ovoga, a ne samo reci "desava se" i zazmuriti...
  • Ami

    30.01.2013 16:44
    @ Vaspitacica - odgovor
    Draga vaspitacice,
    imam dete koje ide bas u ovaj vrtic. I ogorcena sam jer se desio propust koji NIKAKO NIJE SMEO da se dogodi.
    Ako ste vec sigurni da su vaspitacice toliko posvecene deci recite mi gde su bile kad je ova devojcica izasla, obukla se i otisla kuci?
    I da li crtezi, pesmice i brisanje guze mogu da opravdaju ovaj propust?
    Sta bi bilo a je to vase dete ili da se devojcici dogodilo nesto?

  • Rajka

    30.01.2013 15:13
    O Bože!!!
    Po vašim pričama,izgleda da sve vaspitačice puše i kafenišu i ništa ne rade...
    Treba im zabraniti da dišu dok 35 trogodišnjaka skaču po njoj i galame. Vi dragi moji ne možete da izađete na kraj sa jednim detetom, a ne sa 35 . Ja bih svakog od roditelja pustila jedan dan da budu u grupi i da vide šta i kakao se radi tj. da učestvuju u svemu tome. Pa da vidim da li će i dalje misliti kako vaspitačice samo puše, piju kafu i tračare ili im je potreban mali odmor posle 5-6 sati provedeno u sobi gde ima 1000 decibela (jer 30 dece galame ). A o otvaranju prozora neću da pričam, izgleda da treba da sede u sobi punog ustajalog vazduha i raznih dečijih isparenja. Neki očigledno ne otvaraju prozore ni kod kuće pa kad uđeš kod njih da se onesvestiš.
    Dakle, ne branim vaspitačice u ovom slučaju, ali ljudi ponašate se i pišete, kao da su one najgori ološ i nipodaštavate ih. Dete se vaspitava od kad se rodi pa do 3, najkasnije 5 godine (pročitajte neke stručne knjige), posle je kasno, a vaspitanje se nosi i stiče prvrnstveno u kući i od roditelja!!! Ne od vaspitača!!!
    Za vašu informaciju, plata im je od 35.000 hiljada pa do 40.000,00 u zavisnosti od godina radnog staža!!! Spremečice imaju oko 15.000,00 do 20.000,00 din
    Dobro se svi zamislite koliko kvalitetnog vremena provedete sa svojom decom i sta im usadjujete u te njihove male glave.
  • Pera

    30.01.2013 15:00
    Posledice
    Pošto se zaposleni u ustanovi više bave time ko će kome i kako da smesti, kako će ko više da se dodvori novom rukovodstvu i kako će ko da avanzuje nije ni čudo da se dešavaju ovakve stvari. Deca i vaspitno obrazovni rad su trenutno u drugom planu.
  • Vaspitačica

    30.01.2013 14:32
    Ami pitanje
    Zbog čega ste vi ogorčeni, ako izuzmemo ovaj slučaj, kako to mislite da se ništa ne radi?
    Bar vaše dete dobije tri obroka dnevno (ako imate dete) koje neko treba da mu podeli, pokupi za njim, ako je malo, da ga obuče pred spavanje, obriše nos, kada je slinavo i guzu kada kaki.
    I tako puta 30 (jer, razumete, vaše dete nije jedino, možda vama jeste ali nama nije)
    Da li niste zadovoljni količinom recitacija,pesmica, crteža koje vaše dete nauči ili donese kući u toku nedelje?
    Da li možda niste zadovoljni količinom pažnje koju vam vaspitač posvećuje u razgovoru?
    Teško je ispuniti sva očekivanja, naročito što se tiče vaspitanja, jer svi roditelji, počevši od mene same, imaju ideju kako treba njihovo dete da bude vaspitano, pa tako i ja za svoje. I tako puta 30 za svakog roditelja. Naravno, da postoje oni koji nisu zadovoljni, ali eto, mene baš interesuje šta vi očekujete od naše ustanove, vaspitača kao roditelj? Ili uopšte to niste, nego samo nezadovoljni posmatrač koji misli da se u vrtićima samo sedi uz kaficu?
    Ako imate bar jedno dete shvatićete da je nemoguće ništa ne raditi, da sa decom uvek morate raditi i posvetiti im se, inače bi novine bile pune ovakvih tužnih stvari.
  • NN

    30.01.2013 14:04
    radno vreme
    Ja bi ovaj problem rešila na drugi način, dolazak dece je do 8:00 i zaključavamo vrata, u 14:00 odlazak kućama.

    Sa ovim se apsolutno slažem.
    Samo, interesuje me koje bi u tom vremenu bilo radno vreme vrtića, tj. koje je to vreme kada bi vrata bila otključana, odnosno vreme tzv. prijema i izdavanja dece.
    Ne znam ko očekuje da dete bude kraće od 9 sati u obdaništu ako je radno vreme njihovih roditelja 8 sati. Ili možda svako treba da obezbedi i guvernantu/babu/dedu kako bi se uklopili u vreme od 8 do 2.
    I još nešto. Mislim da roditelj mora znati kome dete ostavlja i od koga ga preuzima. Isto kao što i vaspitači moraju znati od koga dete primaju i kome ga posle daju.
  • 30.01.2013 14:00
    @anonimus
    Cifra koju roditelj moze da dobije za danasnje uslove nije nimalo mala. A pisali ste i da dete ima 3 a ne 4 godine i da ne moze da razume opasnost. Donekle se slažem, ali mi onda samo nije jasno kako jedno nerazumno dete, koje ne može da prihvat reč NE i autoritet je uspelo da izađe iz učionice, skine zepe, obuče sama jaknu i verovatno šal i kapu, izađe iz obdaništa, pređe prometnu ulicu otvori ulazna vrata i popne se na svoj sprat i uđe u stan. Sve je to umela sama, a nije umela da razume da ne sme da izađe napolje bez pratnje ili da mora da pita vaspitačicu za nešto. Zar nije malo smešno?
  • 30.01.2013 13:53
    Zasto u grupama u kojima ima veliki broj dece ne stave po 3 vaspitaca kao sto je bilo pre? To se ne bi desavalo
  • V @Zabrinuta

    30.01.2013 13:50
    To se dešava jer se ni u jednom segmentu ne poštuje zakon od strane rukovodećih struktura, pa tamo gde bi trebalo da budu dve grupe, deca su nagurana u jednu, na jednog vaspitača, da ne mislite možda da ijedna osoba može da radi sa 30-40 dece i...............

    Pobogu, nista od ovoga ne moze da opravda ovo sto se desilo i sto moze da se ponovi! Zar ne bi trebalo na toliki broj dece da budu dve vaspitacice??! Zar ne bi??! A za roditelje koji ne rade a deca im idu u vrtic to je kao sto ste vec i napisali "ovde kod nas se ne postuje Zakon od strane rukovodecih struktura, ne samo u ovom pravcu nego u svim.
  • Vaspitacica

    30.01.2013 13:32
    Radno vreme
    Pošto vidim da vam neke stvari nisu jasne oko radnog vremena ovako stoje stvari:
    Kako bi se svim roditeljima izašlo u susret radno vreme vaspitačica je klizno, tačnije postoje dežurstva i smene su od
    -5:30 ( u pojedninim vrtićima od 6 ujutro)
    -druga smena je od 7 ili 7:30 zavisi od organizacije i potreba u objektu
    -sledeća smena je od 9
    -poslednja smena je od 10 ili 10:30 ili 11 (zavisi do kad roditelji imaju potrebu da vrtić radi)
    Radno vreme vaspitacica je 6 sati
    Pauza pola sata
    Nikada ne radi jedna vaspitačica u grupi od 5:30 a druga od 11
    Rade jedna od 7 ili 7:30 a druga dolazi u 11 i to kad joj to dežurstvo pripadne, svakih nekoliko nedelja.
    Samo da se ne brinete kako ako dete ostavite pre 7:30 a dođete posle 16 časova ne zateknete njegove vaspitačice. Za koju nedelju će neka od njih biti na dežurstvu.
    Ja bi ovaj problem rešila na drugi način, dolazak dece je do 8:00 i zaključavamo vrata, u 14:00 odlazak kućama. Primetila sam da sve češće roditelji decu dovode i odvode, ne jave se kad izlaze iz objekta, dolaze i kad je doručak uveliko prošao i očekuju da čeka njihovo dete, jer su oni: zaspali, vadili krv, nosili tetki lek... i slično.
    Treba PRAVILA poštovati ali na obe strane (vaspitači i roditelji), pa bi se znao red svuda, svi su upoznati sa radnim danom ali pojedine je baš briga što remete rad, kao i što je pojedine bilo baš briga kada su videli kako dete samo ide ulicom.
    Postali smo spremni da galamimo, a kad treba nešto konkretno odraditi svi se povuku. Pravila se mogu menjati ali treba obe strane uzeti u obzir. I da... nisu sve vaspitačice zlatne al' nisu ni roditelji
  • Dada

    30.01.2013 13:02
    Da upravuste deca treba da pitaju roditelje da li nešto smeju ili ne ali opet treba biti svestan da su to deca ,vreme je takvo da se danas svašta događa .Nekad smo mi deca bili mirniji igrali se na ulici, a ovo danas od muve prave magarca.Ne znam ali ja imam utisak pošto imam dvoje dece sve je drugačije i način igranja i način razmišljanja .Jeste dete pogrešilo i trebalo bi naći adekvatnu kaznu da to više ne uradi a to da treba sa detetom pričati pa to se podrazumeva ,ima roditelja koji razmišljaju kako su njihova deca mala ima vremena pričaćemo ali oni najbolje upijaju dok su mali posle je kasno.
  • 30.01.2013 12:56
    @anonimus
    Otac sigurno zeli da ih tuzi kako bi ih naterao da se to ne ponovi. Cifra koju moze da dobije je mizerno mala s obzirom na pretrpljeni stres. Sve na stranu, sta da se devojcici ne daj boze nesto desilo, da li bi i onda ovako pisali? Posao vaspitaca je da u nekoj meri vaspitavaju dete (bar je tako bilo kad sam ja bila dete, igrali smo se raznih igara a imali smo i ozbiljne zadatke, a sada sede i blenu u tv pola dana)i najbitnije od svega da sacuvaju dete dok roditelj ne dodje po njih. Ako to ne mogu neka se bave nekim manje odgovornim zanimanjem.
  • komsija

    30.01.2013 12:51
    komsija
    Dete je pobeglo iz vrtica zato sto nema ni letnji ni zimski raspust i ostaje u vrticu do 16h a nekad i 17h.
  • 30.01.2013 12:32
    @anonimus 12:18 • 30.01.2013.
    Ne svaljujem krivicu samo na roditelje, naravno odgovorne su i vaspitačice, ali pitajte se kao majka, kakvu sankciju treba da dobije dete za takav postupak. Tačno je u njihovim glavicama se razvija svašta, ali upravo zato im treba dati pravilan model ponašanja. Šta to znač da će sutra tako izaći iz stana ili škole ne pitajući nikoga. Da li vaša deca kada žele da idu napolje da se igraju pitaju Vas da li smeju napolje, ili samo izađu iz stana i nikom ništa. To je ista stvar. Zar nemislite da je sasvim normalno da dete pita starijeg da li sme da upali televizor, ili uzme nekome igračku, ili pak izađe napolje. A što se tiče cene vrtića, ona jeste mala, da je cena veća bilo bi prostora da se zaposli još vaspitačica ili otvori više grupa sa po manje dece.
    A koliko sam pročitala otac deteta najavljuje tužbu, još jedan način da se uzmu pare od grada i države. Kakav to primer dajemo upravo toj deci, ako nisu lažni ujedi pasa, onda nam deca beže iz vrtića. Ja da sam to uradila mojoj majci pre tridesetak godina, dobila bi po dupetu i ona bi crvenela pred vaspitačicom, sigurno ne bi zvala novinare jer bi nju bilo sramota kako me je to vaspitala.
  • Goran

    30.01.2013 12:08
    30tak dece, a koliko vaspitačica.
    Žale se kako ih je malo i kako ne mogu sve da postignu.Grupu moga sina vode 2 vaspitačice. Da li bi mogao neko od nadležnih da proveri da li su obe svo vreme sa decom. Nisam baš siguran.Priča se da je jedna do podne, a druga od podne.
  • 30.01.2013 11:35
    gagans
    To da dete može izaći iz vrtića ništa nije novo.Moje dete ima sada 16 godina, a dok je bio u vrtiću, došla sam po njega, obukla ga, čitava grupa njegova ga pozdravila, a vaspitačica je tek za sat vremena primetila da joj fali dete.?.
  • No Name

    30.01.2013 11:26
    zivot u bolesnom drustvu...
    Razumem sve probleme i da su grupe 30+ dece, da je malo vaspitaca, da su plate male, da se dete iskralo, ali jeli moguce da se niko od drugih prisutnih roditelja u vrticu, prolaznika dok je dete samo islo iz vrtica do kuce, komsije u zgradi....nije zapitao odkud dete smao na ulici, bez roditelja!!!! To samo govori da nam je celokupno drustveno okruzenje bolesno, da marimo samo za svoje dupe i da nas za okolinu nije briga!
  • 30.01.2013 11:18
    Ne mogu da verujem da krivicu svaljujete na roditelje! Dete nema 4 nego 3 godine, isuvise je malo da shvati opasnost ma koliko mu vi to objasnjavali. Drugo u tom uzrastu im je masta vrlo bujna i ko zna sta se motalo u toj maloj glavici. One ne cuvaju tamo papire vec decu, a ne ponasaju se tako, cast izuzecima. Ocigledno nemate dete cim tako pisete. I kakve veze ima koliko placamo vrtic, kome se ne svidja neka ne radi taj odgovoran posao i neka prepusti mesta odgovornim vaspitacicama.
  • 30.01.2013 11:02
    Imate izbor...
    Ako dete sa 4 godine beži iz vrtića, šta će tek raditi u osnovnoj i srednjoj školi!? Zar je moguće da svu odgovornost svaljujete na te jadne vaspitačice koje ionako imaju previše posla sa bahatom, razmaženom decom čiji roditelji se ponašaju kao da su jedini na svetu. Pa ako niste zadovoljni sa radom te ustanove, odvedite decu u privatne vrtiće i oslobodite mesta za decu roditelja koji jedva čekaju slobodno mesto. Lepo Vam je da plaćate 3000 dinara mesečno(što je smešna cena za sve što Vam vrtić pruža) a teško Vam je da izdvojite novac i vreme za bolje obrazovanje svoje dece.
  • @Gari

    30.01.2013 10:26
    Ma da, a ja sam čula da ju je izbacila ispred vrtića iz kola u pokretu i dodala gas!
    Sram te bilo!
  • Maki021

    30.01.2013 10:24
    Dete ostavljam u vrtiću malo pre pola osam i naše vaspitačice još uvek nisu počele da rade. Tata dolazi oko pola četiri i vaspitačice su već otišle kući i predali decu iz srednje grupe u jaslice. Muž ih nikad nije ni video (a svaki dan dolazi po decu) već sam morala sa slike sa Deda mrazom da objašnjavam koja je koja. Pri tome, od pola osam ili osam (nisam još uspela da otkrijem kada im tačno počinje radno verme) radi samo jedna vaspitačica, druga dolazi pred ručak oko 10.30-11.00, onda stavljaju decu na spavanje i jedna ide kući. Dnevno radno vreme im je oko pet sati, od čega efektivno tri i po. Posao jeste naporan i odgovoran ali je zato radno vreme dva i po puta kraće od redovnog, pa bar toliko mogu da se skoncentrišu i drže decu na oku. Osim toga, za tih 3.5 sati rada dnevno ili 17.5 nedeljno (za razliku od nas ostalih koji rintamo 40-45) plata nije 250 već 400 EUR što je mnogo više od prosečne plate za puno radno vreme.
  • luigi

    30.01.2013 10:22
    Mastermind
    Prison Break
  • Милица

    30.01.2013 10:19
    Ма треба те васпитачице!!!
    Ма предузмите ви мере против политичара криминалаца који су разорили ову државу. Васпитачице ништа нису криве, ко мисли да им је лако нека упише факултет за васпитача и изволи у мале групице до по тридесетак деце!
  • Dada

    30.01.2013 10:10
    Baš me zanima ko to daje minuse na neka pitanja koja stvarno treba postaviti .Nemoj te lupetati i izmišljati svašta.Dete je pobeglo iz ustanove gde ima mnogo zaposlenih i tu nema opravdanja ni za njih ali stvarno treba i dete ispitati zbog čega je to uradilo.A onaj ko kaže da je roditelj kriv neka dobro ramisli može da bude da ima i njihove krivice ali nikad se ne zna šta se mota u dečijoj glavici i na kakve nestašluke je neko dete spremno.Zato uvek treba da su vrata od vrtića zaključana nema opravdanja ali očigledno njih mrzi da dolaze do vrata pa je onda sve na izvolte.
  • V @Zabrinuta

    30.01.2013 10:06
    ‚‚Zabrinuta
    Strasno, nemam reči... To se desava jer u jednoj grupi do 30 dece budu dve vaspitacice, jedna od 7:30 a druga dodje oko 11 i smenjuju se umesto da budu obe prisutne!!!!‚‚

    To se dešava jer se ni u jednom segmentu ne poštuje zakon od strane rukovodećih struktura, pa tamo gde bi trebalo da budu dve grupe, deca su nagurana u jednu, na jednog vaspitača, da ne mislite možda da ijedna osoba može da radi sa 30-40 dece i po 12 sati pa da se ne smenjuju od momenta kad im se prvo dete dovede u vrtić u pola 6 do tada kad im poslednje ode? Toliko ni vi vremena sa svojim detetom ne provedete, a da je ono budno i u stalnoj komunikaciji sa vama i drugima, a ne ispred tv-a i kompjutera. Da su roditelji iskreno zabrinuti ne bi tražili sve moguće veze i davali mito da im se dete upiše preko normativa, a to kako će mu biti i njemu i vaspitačima, to ih je jedino briga kad se ovako nešto desi ili kada ne daj Bože vaspitačima nešto obećaju da će dobiti, a ono šipak. Tada se traže otkazi i pljuju na sve strane zle vaspitačice i direktori, a mi roditelji smo pa svi fini! Molim lepo, prvo pogledajte šta radite toj deci, pogotovo ove besposlene mame što vidim u kupaćem u vrtiću, koje čim sunce grane idu na Štrand, ni ne uđu u sobu vrtića nego iskipuju dete da stignu na jutarnju kaficu sa drugaricama. Hvala Bogu ima i normalnih roditelja a i vaspitača, samo nemojmo se praviti da smo mi idealni, a drugi nisu.
  • Ami

    30.01.2013 09:55
    @Pera
    U pravu ste
    "potrebna je komncentracija 100%, nema opustanja, a za te stvari nije svako sposoban, a onaj ko jeste ne radi za te pare."

    Ja samo kazem da ko nije sposoban, ne treba da radi taj posao. Nek ide na kasu,kako vi kazete.

    Stvar je u tome sto se svi guraju da rade u vrticima, i ostalim drzavnim ustanovama, jer je tamo mnooogo opustenije nego kod privatnika, i taj nerad se dobro placa.
    Za neku jadnu platu vi kod privatnika morate dobro da zapnete. Za greske nema mesta.

    Da kojim slucajem vase dete ide u vrtic, razumeli biste ogorcene roditelje.
  • pobegulja

    30.01.2013 09:50
    I ja sam pre trideset godina bezala iz vrtica pa i dnevnog boravka... Bilo mi je uzasno da provodim sate tamo, decom se treba baviti sto su moji roditelji i ocekivali ali eto meni je bilo bolje kuci sa dedom nego u boravku i lukavo smo cuvali tajnu dok se mama nije jednom ranije vratila sa posla :-)
    Zavrsila sam skolu, fakultet, poslediplomske... To su samo stvari na kojima se deca celice i izrazavaju svoj stav, nekad ih treba i pustiti, da budu svoja...
  • 30.01.2013 09:27
    Jana
    Koliko verzija ovog dogadjaja...prvo da je pobegao cetvorogodisnjak, zatim trogodisnja devojcica za vreme boravka u dvoristu, pa na kraju ovo...mada, nebitno, ostaje cinjenica da je dete uspelo da pobegne...Ne zelim nikoga da kritikujem i da govorim o necijem (ne)radu, ukoliko ga ne poznajem, ali se iskreno nadam da ce PU uraditi nesto po pitanju bezbednosti dece u vrticu, kako se ovo vise ne bi dogadjalo...
  • 30.01.2013 09:27
    Gari, dete je napustilo objekat posle 2h. Znaci ceo dan je bila u vrticu. Kada je njena vaspitacica otisla druga je preuzela smenu. E te vaspitacice kod kojih se spajaju grupe vas ne pitaju ni ko ste vi, niti znaju ime deteta koje uzimate, ne mali broj puta nisu ni obartile paznju kada dete uzimam iz sobe, nego se zapricaju, okrenute su ledjima itd pa ih onda vicem da im kazem da sam izvela dete. Nije uopste tesko zamisliti kako se ovo dogodilo, uopste me ne cudi...
  • bek

    30.01.2013 09:23
    neverovatno
    Zanimljiva je ideja da neki roditelji koji, mozda dovedu dete ujutro u 7, pa dodju po njega popodne u 5, ocekuju da ih doceka ista vaspitacica (tako sam ja shvatio iz jucerasnjeg priloga u NS razglednicama). Obezbediti svoj deci iz grupe 3 x dnevno hranu (izdeliti, pokupiti, itd), animirati ih, pratiti njihovu higijenu, prilikom predaje deteta roditelju podneti izvestaj kako se ono ponasalo, sta je radilo, itd, drugim recima - maksimalna posvecenost samo njegovom detetu se podrazumeva, iako se zna da postoje grupa i sa po 40 dece. Ovo za promaju ne bih komentarisao - koji je mentalni sklop osobe koja tako nesto i pomisli, pa nisu valjda vaspiatcice Dr. Mengele. Sve gore navedeno ne opravdava ovaj propust, koji se na svu srecu zavrsio bez ozbiljnijih posledica, i mora se naci resenje da do slicnih vise na dodje.
  • Gari

    30.01.2013 09:10
    Prica se da majka dete nije ni predala vaspitacici, vec da ga je samo dovela ispred vrtica, dete se okrenulo i otislo kuci kad je majka otisla. Ne kazem da je tako, samo kazem da se tako prica.
  • 30.01.2013 09:07
    Moje dete takodje ide sa ovom devojcicom u grupu. Tacno je da su svi roditelji zadovoljni vaspitacicom koja ih cuva. Problem nastaje posle 2h kada ih preuzimaju neke vaspitacice koje im ni imena ne znaju, a kamoli ko treba da doje po njih, a cini se kao da ih to bas i ne zanima. U tom periodu se ovo i desilo... Nadam se da ce od sad malo vise da povedu racuna.
  • Pera

    30.01.2013 08:41
    @ami
    Ami rece: "ni ja nisam placena za svoj posao onoliko koliko bih trebala, ali ga obavljam najbolje sto umem"

    A kako zakljucujetes da one ne obavljaju posao najbolje sto umeju. Mozda je ovo maksimum. I pilotu padne avion pa ko kaze da se nije maksimalno trudio. Mozda je bas vase dete pravilo nered i zaokupilo paznju vaspitaca dok je obo bezalo. Vi na poslu kad imate minus u kasi jer neko nije platio zvaku to mozete pokriti iz svog dzepa i nikom nista. U poslu vaspitaca svaka greska moze biti jako opasna.
    Premerite odgovornosti njihovog i vaseg posla, oni rade sa malim ljudima koji tek uce zivot i potrebna je komncentracija 100%, nema opustanja, a za te stvari nije svako sposoban, a onaj ko jeste ne radi za te pare.
  • Zabrinuta

    30.01.2013 08:25
    Strasno, nemam reči... To se desava jer u jednoj grupi do 30 dece budu dve vaspitacice, jedna od 7:30 a druga dodje oko 11 i smenjuju se umesto da budu obe prisutne!!!!
  • UKAZ

    30.01.2013 06:20
    SMENA
    E sada, otpustiti kako kaže Sale sve iz USTANOVE i DIREKTORA, na njihovo mesto dovesti menadžere - ima ih, dao Megatrend i Fabus,oni će organizovati sistematsko čuvanje dece, vrata vrtića će uvek biti zaključana,svima ugraditi čipove, a ogradu će ojačati bodljikavom žicom. Ako dete poželi da pobegne - pustiće struju, a ako neko želi da ga povede kući - moraće da ponese izvod iz matične knjige rođenih za sebe, dete i pretke do devetog kolena. Samo tako možemo zaštititi decu od zlih vaspitačica koje sudeći po komentarima samo puše, ne jedu i ne piju nego PUŠE i PRAVE PROMAJU. Decu nećemo učiti šta se sme i ne sme - ovo dete je hvala Bogu dobro, ali ono će se sutra iskrasti i rođenim roditeljima jer ne zna da to NE SME da se radi!
  • volks

    30.01.2013 06:14
    Vaspitačice
    Otkaz odmah!
  • Nada

    30.01.2013 02:15
    Uozbiljite se
    Ovi kreteni koji traže ostavku direktora, koji je nasledio brdo vaspitačica po vrtićima, koji ih ne može da otpusti, koji ih nije ni primio da rade ovaj posao, pa bi sada trebao da odgovara za njihovu nestručnost, nerad i neodgovornost?

    Koji je vama...?

    Zašto bi ja da sam direktor odgovarao za postupanje ljudi koje ne mogu da selektujem?

    Kada bi tako radio bar 50% osoblja bi bilo izmenjeno, a od onih 50% što bi ostalo pod nadzorom bi bilo još bar polovina.

    To je sve produkt negativne selekcije, koji se odvijao godinama unazad.

    Ovaj direktor je tu 4 meseca i zatekao je totalni haos u ovoj ustanovi.
    Što čak niko u ovom gradu nije ni krio.
  • 29.01.2013 22:56
    zakon i vlast su krivi za sve
    Ovako nesto je kad-tad moralo da se desi , a ko zna koliko puta ce se morati jos desiti da bi se odgovorni zapitali. Ne otvaraju se novi vrtici, ne zaposljavaju se vaspitacice ,a dece sve vise. Politika drzave je na sto laksi nacin resiti problem i zadovoljiti "gladne" gradjane, tako su i smestili gomilu dece po grupama, da bi se smanjile liste cekanja. Svi cute srecni i zadovoljni ( glavesine i roditelji), a niko se nije zapitao kakvi su uslovi. Gde je normativ dece bio 20 , sad je 40. Usvajamo "zapadne" zakone, pracenje razvoja onoga, pracenje ovoga , pa pisi ovo, pa ono, sve po zapadnom sistemu, a uslovi...uslovi 5 vekova kasne. U svakom slucaju, vaspitacice su za sve krive, pa uz najavljivano smanjivanje plata, treba im jos dodatno smanjiti, tako da rade za dzaba!
  • PERSONALNO

    29.01.2013 21:59
    dok ja rastem
    Lepo naučeno u vrtiću: " Da ode kući da i mama i tata vide kako je ona velika, pošto ne vide svoje dete!" Upoznajte me možda me i zavolite ja sam pametna i velika!
  • vendi

    29.01.2013 21:42
    pusta želja
    A da se zapitamo da je dete želelo da vidi roditelje. 365 dana u vrtiću od jutra do mraka a možda dobije i čokoladu jer će mama i tata da dobiju pare!
  • 29.01.2013 21:32
    MOLIM LEPO...
    Nikome nije čudno i nelogično i strašno što je JEDNA osoba odgovorna za TRIDESETORO trogodišnjaka? u najboljem slučaju...

    Jeste vi normalni? Kakvi ste vi to roditelji? Vi pričate i ponašate se kao da ste rodili i čuvali kruške, a ne decu! Ja nisam majka, ali sam deset godina starija sestra i dobro se sećam šta znači imati malo dete pored sebe. Bokte, pa JEDNO dete ako ne gledaš na pet sekundi može rusvaj da napravi, da klisne, sakrije se, a ne tridesetoro!

    Ne kažem da nema primitivnih, glupih i lenjih vaspitačica. Svađala sam se s jednom takvom. Ali isto ih ima i pametnih, divnih i predanih.

    Ovo se moglo dogoditi i najboljoj! Mislim, tridesetoro trogodišnjaka...ALOOOO! Gde to ima?
  • 29.01.2013 21:30
    N.N.
    @Mama deteta iz pomenute grupe ili već neko drugi dobro obavešten

    Eto, znamo ime i prezime deteta, njegovih roditelja, direktora "Radosnog detinjstva".
    Ja bih volela da znam i ime vaspitačice/vaspitačica koje su odgovarale za ovo dete. Tim više, ako su roditelji dece iz pomenute grupe zadovoljni saradnjom sa vaspitačicom, bilo bi lepo pomenuti je.
  • Zorana

    29.01.2013 21:17
    Mom anonimnom drugaru
    @Liman3 - Za dragu prijateljicu i komentatora nam Zorjanu :)

    Kasnis. Ocekivala sam uvrede mnogo ranije.
    Svaki put me prosto iznenadis kako uspijes na svaku moju recenicu da nakacis tu moju "patolosku mrznju prema vaspitacicama". Mislim da bi to uradio i da pisem o ugrozenim vrstama ptica. Prosto nevjerovatno ... moram te odvesti na pivo jednom. Zasluzio si!
  • sale novosadjanin

    29.01.2013 21:10
    prvo i jedino vazno
    dete je dobro !
    a sada ostavka direktora i vespitacicama otkaz !
  • Deda

    29.01.2013 20:54
    O sigurnosti
    Ja sam deda i unuk mi ide u vrtić. Ja retko idem da ga dovedem iz vrtića kući. Primetio sam da bez ikakve kontrole ulazim u vrtić i izvodim dete u vreme kad je razlaz. Siguran sam da me niko od zaposlenih lično ne poznaje i da nema kontrole-za njih sam apsolutni neznanac. Daleko bilo, ali nije pitanje da li će neko ukrasti dete, nego samo kada, gde i kome će se to dogoditi.
  • boco

    29.01.2013 20:34
    a zasto spominju spremacice ??? jel njihovo da cuvaju decu ili da spremaju i ciste ??? problem je sto spremacice svojim ponasanjem u vecini vrtica postaju vaznije od vaspitacica. ponasaju se kao da je njihov vrtic a takav slucaj je i u skolama. svakako da treba kazniti sve odgovorne za ovaj skandal. ja dok sam isao po dete u vrtic nisam mogao da je izvedem iz vrtica bez znanja vaspitacice, a danas .....
    a direktor treba prvi da ponudi ostavku.
  • sasa

    29.01.2013 20:20
    komentar
    svima u ustanovi otkaz pa nek posle razradjuju detalje sta bi bilo kad bi bilo
  • no name

    29.01.2013 19:28
    Dobro je..
    što je dete sigurno, to je najbitnije.
    Verujem da u celoj toj drami nikome nije bilo lako.
    Bežala su deca i ranije ali se nije tome pridavalo važnosti toliko. Koliko vas je ovde to napisalo a niste izašli u novinama. To sad ove nove pedagoške mere vezale ruke svima ....
    Kad sam ja bio mali, drugačiji su autoritet imali prosvetari, pa nam nije baš toliko gluposti padalo na pamet.
  • Nema

    29.01.2013 19:08
    @ replika
    Mislim da ste pogrešili u tumačenju mog posta, prvo nisam rekla da niko nije kriv, samo sam rekla da mi se gadi kad pročitam koliko je mržnje i besa u ovom narodu (upravo takvih kao što ste Vi sami).
    Rađate decu i očekujete da Vam drugi neko vaspita, jer za to prima platu? A zašto ste vi roditelj?
    Jedva se čeka ovakav incident i odmah gomila bljuvotina krene iz različitih smerova.
    Da li krivite čitavu prosvetu za sav ovaj javašluk po ulicama (uboda nožem, maltretiranja po školama, razbijanja automobila), ili ipak ima nešto i u kućnom vaspitanju?
    Drugo, čitam negde da je dečak a negde da je devojčica, što me kao razumnu osobu dovodi u sumnju u istinitost i tačnost podataka koje prenose mediji.
    I treća stvar, nisam vaspitačica, majka sam, koja je ZAMISLITE zadovoljna boravkom svog deteta u ovoj ustanovi, kao i sa osobljem.
    Jedina zamerka mi je prekobrojan broj dece a sa ostalim sam zadovoljna i nikada nisam imala problema.
    A Vama bi, draga osobo, preporučila lečenje, jer količina besa i histerije koja izvire iz vašeg posta je zabrinjavajuća.
  • Mama deteta iz pomenute grupe

    29.01.2013 19:08
    U ovom slucaju,ja kao majka deteta iz te grupe,koja svakodnevno saradjuje sa tom vaspitacicom,moram da stanem na njenu stranu.Ona je u tom trenutku bila sama sa svojom grupom i kolegica joj je dovela decu iz svoje grupe.Znaci da je bila sama sa 2 grupe dece!Ta doticna mala je trazila da ide u wc,a ona je umesto u wc otisla kuci.Vaspitacica ju je pustila da ide u wc,a posto je on u hodniku,nije mogla da ide sa njom,posto je u sobi imala kako sam prethodno rekla 2 grupe dece!Tako da ne bi svu krivicu stavljala na vaspitacicu..Vise bi se zapitala kako je moguce da je ostave samu sa 2 grupe dece...Uglavnom ta vaspitacica je jedna divna zena,puna ljubavi i paznje za decu i ima potpunu podrsku sa moje strane!
  • mia

    29.01.2013 18:26
    Ovo je da ti se digne kosa na glavi, ali moram da kažem da je čudo da se to već ranije nije desilo. Treba se setiti da je letos,kada je smenjen Samardžić, novoimenovani durektor Dragan Milošević pootpuštao sve vaspitačice i negovateljice koje su bile primljene na odredjeno vreme. Reč je o povelikom broju osoblja koje je bilo neophodno za nesmetano funkcionisanje vrtića. Čini se da trećepostavljeni direktor Grgurević ništa nije uradio po tom pitanju i ovo je prosto posledica. A kriv je Grad, koji nije omogućio prijem potrebnog broja vaspitača i negovateljica. Kriv je i bivši direktor Samardžić, jer je rasipao novac za , ne znamo šta, a nije rešio status onih koji su godinama radili na odredjebno vreme. Kriv je i već pomenuti Milošević koji je bez razmišljanja o posledicama, rešio da štedi tako što će da podeli otkaze . Naravno i Grgurević koji je odmah po nameštenju morao da se uputi u problematiku.
  • Poštovani roditelji...

    29.01.2013 18:19
    To nisu kegle nego deca
    Nikome nije čudno i nelogično i strašno što je JEDNA osoba odgovorna za TRIDESETORO trogodišnjaka?

    Jeste vi normalni? Kakvi ste vi to roditelji? Vi pričate i ponašate se kao da ste rodili i čuvali kruške, a ne decu! Ja nisam majka, ali sam deset godina starija sestra i dobro se sećam šta znači imati malo dete pored sebe. Bokte, pa JEDNO dete ako ne gledaš na pet sekundi može rusvaj da napravi, da klisne, sakrije se, a ne tridesetoro!

    Ne kažem da nema primitivnih, glupih i lenjih vaspitačica. Svađala sam se s jednom takvom. Ali isto ih ima i pametnih, divnih i predanih.

    Ovo se moglo dogoditi i najboljoj! Mislim, tridesetoro trogodišnjaka...ALOOOO! Gde to ima?
  • liman3

    29.01.2013 18:18
    Za dragu prijateljicu i komentatora nam Zorjanu :)
    E bas sam se uplasio da se Zorana nece javiti ovde kada je rec o Radosnom Detinjstvu ali sam se prevario jer je ona aktivna od jutra do mraka na internetu :) kako te vise nije sramota da stalno prigovaras protiv vaspitacica u svakoj temi gde se pomene iole Radosno Detinjstvo? Ako ti se ne svidja ti upisi dete u privatni vrtic i onda neces imati vise problema sa vaspitacicama koje iz dna duse mrzis! A sto se tice plata vaspitaca, pauze i radnog vremena nije nase da komentarisemo jer je njima klizno radno vreme i ne dolaze svi od 6 kada se otvara vrtic i ne ostaju do zatvaranja vrtica, pauzu moraju zakonski da imaju a skolovanije su od mnogih sto ovde ih kude pa i od tebe draga nam Zorjana :)
  • @

    29.01.2013 18:10
    @Nema - replika
    Samo se ti gadi..o cemu bre pricas!??? Za to sto je trogodisnje dete pobeglo vaspitacicama koje su ODGOVORNE za to dete dok boravi u vrticu - ti krivis roditelje !??? NE SAMO POBEGLO, VEC UREDNO UZELU JAKNU IZ ORMARICA, PRESVUKLO SE ZA ODLAZAK KUCI..A TO JE MORALO DA TRAJE.. Alo, zgadi se nad javaslukom, neprofesionalnoscu, gluposcu i neradom (ocigledno) tvojih koleginica koje je moglo dovesti do mnogo gorih posledica (sreca pa nije), zgadi se nad sobom kad si uopste u stanju da napises takav komentar, sumnjas(pored svih dokaza)u istinitost informacije i okrivljujes roditelje ..i sto pre napusti profesiju vaspitacice!
  • :)

    29.01.2013 17:41
    бежо из вртића а завршио факс
    Ја сам као клиња скоро увек бежао из вртића, јер ме мрзело да чекам маму,а живео сам у истој згради у коме је био вртић, тачније два спрата изнад истог.
  • 29.01.2013 17:41
    Ma ajte molim vas...
    na naselju vrata sirom otvorena i nikom nista.
    Najgore sto moze svako da udje a nema cuvara.
    Najveci vrtic na Balkanu.
    Id kartice sto pre ali u svim vrticima.
    Roditelji nek plate izradu kartice ako treba-isplatice se.
  • mama

    29.01.2013 17:29
    desava se to
    To se desilo i sa decom u skoli Sonja Marinkovic , u boravku. Niko nista ne zna.
  • Nema

    29.01.2013 17:05
    Odvratno
    Čitam komentare i ne mogu da se suzdržim od gađenja prema većini ovde koji su postovali, kakva količina besa, nezadovoljstva i kritike prema jednom zanimanju.
    Nema opravdanja za ovakav incident, mnogi su krivi i roditelji i vaspitačica i drugo osoblje (ako se to zaista i desilo).
    Žao mi je vas koji sopstvenu decu ne možete da podnesete i da vaspitavate a morate da ih date u ruke ženama koje ne podnosite i mislite da vam razduvavaju decu na promaji, nisu zainteresovane za svoj posao.
    Dragi moji, problem je isključivo u vama, nećete biti zadovoljni ni učiteljicom, ni profesorom. Uvek će vam neko drugi biti kriv za vaše propuste.
  • Ami

    29.01.2013 16:48
    Najbolji su mi ovi komentari da se se sve vuce iz kuce i da su roditelji krivi!
    Alo ljudi pa to je trogodisnje dete, o cemu vi pricate? Ili nemate decu pa samo znate da pametujete i lupate minuse?
    Ko nije sposoban da 6 SATI svoj posao radi kako treba, ne treba da ga radi i kraj.
  • Tanja

    29.01.2013 16:44
    A da priupitam direktora: "Sta radi rupa (otvor) na ogradi i cija je to odgovornost?!"
  • peca

    29.01.2013 16:22
    ma momentalni otkaz, zar treba da se dogodi tragedija pa onda pametovati
  • 29.01.2013 16:15
    Drugarica
    Da je posao vaspitačice baš toliko težak, ne bi trebala debela veza (ili debela kinta) da se iste te vaspitačice zaposle.
    I zbilja ima divnih devojaka, divnih žena koje taj posao rade čestito.
    A direktor, pre nego što uvede ID kartice, neka proveri koga zapošljava. Recimo, da li su te iste vaspitačice napustile svoju decu, a neko im posle poveri 30 tuđih da čuvaju.
    Pre ID kartica provera psihološkog profila i zdravstvene sposobnosti.
  • novosadjan

    29.01.2013 16:11
    a direktora niko ne pominje kao krivca otkaz za nerad
  • LOL

    29.01.2013 14:53
    '???
    Strašno, moj četvorogodišnjak je prošle godine za malo pobegao iz zabavišta na limanu IV zaustavila ga je spremačica na ulaznim vratima koja su uglavnom širom otvorena kad je lepo vreme ili pritvorena a otključana kad je hladno.Kritika je pala na račun mene i oca naravno jer mi kao nismo dovoljno objasnili detetu opasnost tog postupka.Dete kada smo ga ispitali kako je uspeo to da uradi objasnio je da su ih stavili na spavanje pa je sačekao da vaspitačica izađe na terasu da pije kafu pa je lepo izašao u hodnik i obukao se jer mu se išlo kući? Ne krivim skroz vaspitače jer ne zaključavanje vrata nije njihova krivica a da ne spominjem da ih u sobi ima 35 aktivnih đavolčića koje niko živ nemože povatati ali opet ovako nešto se ne sme dozvoliti i neko treba da bude kažnjen!
  • 29.01.2013 14:44
    Hahaha
    Grgurević uvodi kartice - cemu? Bolje onda cipujte decu.
  • NN united

    29.01.2013 14:37
    samo jedna losa stvar u nizu...
    kada cete shvatiti da je nasem obrazovnom sistemu potrebna reforma. nemoze biti grupa od cetrdesetero dece... koja je tu uopste obrazovna ili vaspitna funkcija vaspitacice.
    isto je i u skolama... 30 djaka u odeljenju...

    ne sporim da su vaspitacice cesto napolju, ali i one imaju pravo na svoju pauzu, podjite od samih sebe i od posla gde radite.
  • Zorana

    29.01.2013 14:00
    Za @Zorana
    Dobro onda je ok sto je dijete pobjeglo. Bar dok ne podignu plate.

    !!?!?!
  • 29.01.2013 13:59
    ima nas raznih
    jao, ala ste se uhvatili kartica, vaspitacica koji puse, pauze, malih plata itd. ja ne krivim nikoga, ali sto moja deca nisu nikad bezala iz vrtica, nije im palo na pamet, nesto ipak ide i iz kuce. ljudi su trazili neko resenje, eto, pomislili da se sa karticama moze nesto resiti, sto se tice pusenja, i one su zene od krvi i mesa, i majke i supruge i zene sa problemima. trude se, ako im se desilo, boze moj, svima se moze desiti, hvala bogu detetu nije nista bilo. je l svakome od nas nije moglo isto da se desi, cuvamo licnu decu, pa trenutak nepaznje, detetu se nesto desi. zanima me i kako svi(toboz zaposleni) vide da su vaspitacice napolju. gde vi koji pusite, je l izadjete napolje ili imate prostoriju obezbedjenu za to. treba samo videti kako vaspitacice sa puno ljubavi rade sa tom decom, kad je neko nesto lepo napisao. ja javno pohvaljujem pu radosno detinjstvo, da nisam zadovoljan ispisao bih decu iz vrtica. nemam uslova za privatni, ali da sam nezodovoljan nasao bih vec neko resenje. mi nikad nismo imali nikakvih problema, a troje dece nam je proslo kroz vrtic radosnog detinjstva.
  • Ami

    29.01.2013 13:58
    @Pera
    To sto rade za 200-250 eur nije nikakav razlog da svoj posao ne rade kako treba. Kome nije dobro, nek trazi drugi posao.
    Da se razumemo,ni ja nisam placena za svoj posao onoliko koliko bih trebala, ali ga obavljam najbolje sto umem. U svim firmama se nerad i greske sankcionisu, a oni koji ne rade i koji grese snose posledice svojih gresaka. Samo sto je ovde stvar sto je necija greska i nepaznja dovela deciji zivot u opasnost, a to nije mala stvar, zar ne?
  • @

    29.01.2013 13:48
    Za neupucene
    Plata vaspitacice je blizu 400 eura..iako je taj podatak nerelevantan za ovo sto se dogodilo.
  • Ns time

    29.01.2013 13:46
    mama and co
    Kada sam kao roditelj bila u Savetu roditelja u Radosnom detinjstvu svi su buljili u mene kada sam rekla da su nam vaspitacice naseg vrtica divne i da bi bilo lepo da ih tadasnji direktor Samardzic nagradi.Tada mi je saopsteno da su sve vaspitacice divne ,a oni nemaju para da nagrade sve njih.Predlog: otpustite bez laznog sazaljenja ove koje ne paze na decu vec kafenisu i telefoniraju,pa ce biti para za one koje su odlicne i zanimaju ih deca.
  • Užasnuta mama

    29.01.2013 13:39
    Nije četvorogodišnjak, već trogodišnjakinja!!! Poznajem i dete i roditelje. U šoku su! A vaspitačice nisu ni ukapirale da im nedostaje dete! Mislim da je krajnje vreme da se njihovom tročasovnom radnom vremenu stane na put. Pa i meni je mala plata pa ne vatam krivine u 13h ili da dolazim u 10 kao one!!!
  • Kaca

    29.01.2013 13:37
    pobegulja
    I ja sam takodje bezala iz vrtica bas u tom uzrastu. I to ne jednom nego nekoliko puta. Jednom me je vaspitacica cak videla i krenula za mnom a ja sam usla u zgradu i peske bezala na 11-ti sprat gde smo tada stanovali. Vaspitacica je takodje zena pesice trcala za mnom 11 spratova a ja sam se onda liftom spustila na prizemlje. Secam se da su tata i mama tada bili jako ljuti na mene, al eto... decija posla.

    Deca ne znaju koliko je to opasno, zato vaspitacice stvarno moraju da otvore cetvore oci.
  • Valerija

    29.01.2013 12:53
    Ko pise istinu... u jednim novinama pise da je decak a u drugim da je devojcica, u jednim da je dosla sama kuci i da je sacekala sestra , a u drugima da su primetili nestanak tek kada su dosli po njega.....nista mi nije jasno, a u stvari i sve jedno je dali je decko ili devojcica, vaspitacice su nekada radile svoj posao a sada kao da su tamo po kazni
  • @ZORANA

    29.01.2013 12:45
    Za malu nagradu ne ocekuje se odradjivanje NAJODGOVORNIJEG posla. Zasto ne krenemo od gore i na pitamo zasto tako malo ulazemo u nasu decu pa oni koji ih paze, vaspitavaju i obrazuju (8 od 16 sati koliko su budni) treba da krpe kraj sa krajem i da im misli lutaju kako ce sutra svoje dete da nahrane. PU Radosnom Detinjstvu grad placa 150e po deteu u proseku. Svaki vaspitac cuva oko 30 dece sto mu dodje 4500e, a dobije na ruke 250e.
    Svaka cast takvima kao Vi koji rade sa 100% snage bez obzira na krajnji benefit. Svakako odskacete od proseka. U ovoj zemlji ljudi rade bilo kakav posao jer nemaju gde drugo ni raditi. Napominjem da ne branim neodgovorne i bahate. Greska jeste njihova jer nisu zakljucali vrata.
  • Tata

    29.01.2013 12:40
    Hvala Bogu
    da je sve završilo bez posledica.

    Dešava se, da li je teško da se prihvati?

  • začin C

    29.01.2013 12:21
    čita li neko?
    dete se iskralo KROZ ogradu- meni to zvučikao da je ograda imala rupu kroz koju se dete provuklo!Jedini problem je što bi "krpljenje" ograde bilo previše jeftino i jednostavno. Umesto toga uvešćemo neke id kartice, raspisati tender i uzeti malo para, zakomplikovati život roditeljima i vaspitačima... uostalom u vrtićima već postoje spiskovi ko od članova familije sme da "pokupi" dete... e direktore, direktore...
  • baka Mara

    29.01.2013 11:52
    što manje to bolje
    ako deca ne odu sama iz vrtića, onda ih one razrede, naprave promaju i svaki boravak od tri dana u vrtiću završi se bolešću deteta i eto ti prilike za više puš pauza
  • Ami

    29.01.2013 11:49
    Kolektivni otkaz!
    Svima koji su tog dana bili na poslu a nisu radili svoj posao. Sta bi bilo da dete ne stanuje na 20 m od vrtica, nego da je samo krenulo da prelazi ulicu Kornelija Stankovica, gde voze kao ludi?!
  • Uros

    29.01.2013 11:46
    Solidarnost- nije mali kriv :)
    Jbg, ja sam uradio isto to sa 4 godine, iskrao se i otisao kuci jer nisu vaspitacice htele da nas vode u salu da gledamo crtace. Dosao ispred svoje kuce, vikao "Gazde,gazde",mama me uvela u kucu, seo i gledao TV, pa se onda mama napravila luda i otisla po mene u vrtic. Vaspitacicama ni ukor ni nista, al' nije problem to vec sto mi je ukrala dva novogodisnja paketica. To joj nikad necu oprostiti.
  • zabrinuti roditelj

    29.01.2013 11:39
    Vrtić u Gagarinovoj - pitanje vremena kada će se d
    Vrtić u Gagarinovoj ulici nema svoje dvorište, decu izvode na igralište, gde puše, piju i drogiraju se razni beskućnici, besposličari i učenici iz obližnje srednje škole. Dete mi je ispričalo kako se neki iz grupe igraju tako što se sakrivaju ispod parkiranih automobila. Nije mi jasno kako grupa od 2-4 vaspitačica može da iskontroliše grupu od 40-60 dece na igralištu?! Dovoljno je nekoliko sekundi nepažnje i dete može da odšeta gde god hoće. Iz vrtića su naravno više puta tražili da im se ogradi prostor za igru napolju, ali grad ne može da nađe rešenje?!
  • Ja

    29.01.2013 11:15
    :)
    Ovo je na slici vrtić "Maslačak". :)
  • Prohibicionista

    29.01.2013 11:15
    Garderoba
    Das dete, dobijes broj, dojed das broj dobijes dete, ostavis baksis da vaspitacice imaju sta da jedu i ovako su im plate mizerne...
  • Zorana

    29.01.2013 11:10
    250E
    @Pera

    Visina plate ne smije da bude nikakav reper odgovornosti u ovakvim ustanovama. Ako bi krenuli tom logikom mogli bi da kazemo da vaspitacica koja ima malu platu ima pravo i da udari dijete ili ga ostavi gladno jer "koja budala bi se natezala sa djecom za te pare". I ljekari imaju male plate pa im niko ne daje za pravo da vas nesavjesno lijece i ne daj boze ubiju. Svako je svoju profesiju odabrao i sa tim mora da zivi i da se bori za bolje, ali ne filozofijom "radim koliko me plate". Postoje neki drugi nacini sa kojima se treba pozabaviti za poboljsanje uslova rada vaspitacicama (ili bilo kojoj drugoj profesiji).

    Svi smo mi pokusavali a neki i uspjevali da se iskradu iz vrtica. Ali su vremena bila drugacija. Danas svako gleda svoja posla, ni ne pomisli da dijete od 4 god ne bi trebalo da tumara ulicom samo, bulevari su 400% prometniji, brzo se vozi ... nije ovo stvar za za**banciju.
  • kaljostro

    29.01.2013 11:07
    vaspitanje
    Kao prvo ne bih radila njihov posao ni za 2000 eur-a,svaka njima čast.
    Kao drugo i moja su deca išla u vrtić i sve to...
    A kao treće dragi RODITELJI pričajte sa svojom decom od prvog dana,vi ste ti koji ih učite i vaspitavate.Naučite ih da otvorena vrata ne znači da na svaka treba ući i izaći...Sutra kada vam izađe dete iz stana ili dvorišta kuće na ulicu neće vam biti vaspitačice krive.
    Samo budite realni i savesni roditelji,ono što nauče od vas u ranom detinjstvu verujte znaće dobro primeniti u životu kasnije.
  • Lana

    29.01.2013 10:52
    @Pera - I ja sam bio begunac
    Baš si me lepo nasmejao. XD
  • NS

    29.01.2013 10:50
    DECAK
    Nije ovo usakljen slučaj i nisu razlog deca nego ne briga vaspitača, moj sin je išao u vrtić od jaslica i sa isto tako 4 godine pobegao iz vrtića ali tako da niko nije primetio i pojavio se kod sestre u školi. Pri tom je prešao prometnu ulicu. Na svu sreću sve je bilo ok. Problem je u organizaciji vrtića i u ne odgovornosti vaspitača i kompletne ustanove.
  • Pera

    29.01.2013 10:46
    Vrata se zakljucaju i kraj price.
    Ne branim neodgovorne ali i u vrticima rade ljudi koji puse, umore se, imaju svoje probleme i rade za 250 evra sa coporom dece.
    Kladim se da polovina kriticara ne bi cuvalo svoje dete za 250e. Treba i mentalne i fizicke snage za to. Ti ljudi jesu podcenjeni, a ocekujemo od njih vrhunske preformanse za saku pirinca.
  • medolina

    29.01.2013 10:39
    moja deca su izašla dva puta, tom prilikom mi je rečeno da sam ja kriva jer ih nisam naučila da ne izlaze,a da oni ne mogu da drže vrata zaključana jer mnogi roditelji dolaze i mimo vremena za kupljenje dece i da se 'stalno neko šeta', takođe mi je tom prilikom rečeno da kako su samo moja deca izašla dva puta u godinu dana, da je to samo moj problem, 'statistički gledano' reče uvažena vaspitačica. zapitala sam se da li bi da su moja deca izgubljena ili pregažena tog dana, da li bi to zaista bio samo moj problem?
  • 29.01.2013 10:37
    Prvi dan zabavišta, pre... 20 godina - brat je izašao do wc-a, čistačica ga videla, pošto je bio krupan za svoje godine, ona posmilila da je prvak koji je došao da vidi svoju vaspitačicu i isterala ga iz zabaviša. Ja ga spazila kroz prozor, rekla vaspitačici, ona me poslala da ga vratim. Pošto je on bio biciklom, nisam ga mogla stići, već sam otišla u Građevinsku zadrugu koja je bila u blizini, zamolila da mi daju telefon i pozvala ujaka da mu javim da mu je sin kidnuo iz zabavišta.
    Enivej, da, veliki propust zaposlenih. I u ovom mom i u ovom novom slučaju. Al' imajte malo poverenja u spostvenu decu.
  • majka maloletnog deteta

    29.01.2013 09:53
    Pre tri godine desilo mi se nesto slicno kada sam dolazila da pokupim svoje dete. Na izlazu iz vrtica, tj. na stepenicama van objekta, gde pritom od stepenica do ulice ima metar i po, moje dete je u sobnim patikama stajalo i cekalo. Sreca je da ulica nije pista Formule 1.Trebala je biti u baletskoj sali, na casu baleta, ali osoba koja je zaduzena da decu preda roditeljima nije primetila da joj moje dete fali. Pritom nije to Boljsoj Teatar pa da ih ima na stotine. Odmah sam otisla do iste i pitala je sta moje dete radi van objekta, i na to sam dobila odgovor da je ona dete predala babi. Onda sam je pitala a gde je baba i sta ja radim tu ako je vec baba dosla da je preuzme. Nije mi odgovorila. Potom sam digla frku te su nedugo zatim uveli sigurnosne kamere. Slicna prica se ponavlja nekoliko meseci kasnije, ali u pitanju je tudje dete koje izlazi samo iz vrtica, ja ga zaustavljam i pitam gde mu je mama, a dezurna vaspitacica mi odgovara kao sta to mene briga i sta se ja brinem...Eto toliko.
  • Jeremija

    29.01.2013 09:49
    sve je dobro kad se dobro svrsi
    I ja sam nekeda davno bezao iz obdanista (vrtica) i to nekoliko nas , mozda cak i nekoliko puta ... nista nam se nije dogodilo .
    Danasnja deca su sve pametnija i pametnija .
    Treba biti na oprezu narocito sa decom naravno , ali ne treba od muve praviti magarca .
  • 29.01.2013 09:49
    Ozbiljan propust službe nije sporan i treba da budu kažnjeni. Ali ajde da malo razmislimo i o onim ljudima, odnosno nama. kako se ponašamo kad jasno vidimo da je neko bez zaštite ili u opasnoj situaciji, kakvoj je bilo ovo dete dok je išlo samo po ulici.
  • SSS

    29.01.2013 09:27
    POVOD
    Eto dobrog razloga da se uvedu kartice fore radi kao onda nece moci ovo da se desi.Treba popraviti ogradi.Radnici su krivi koliko su krivi ali kartice i identifikacija ovo nece spreciti.Inace uvodjenje kartica je modernizacija koja proizvodi visak zaposlenih.(Video nadzor,identifikacija,senzori)
  • 29.01.2013 09:10
    Kako ce kartica spreciti dete da pobegne iz vrtića????
    A vaspitacice su garan bile na puš pauzi.
  • 29.01.2013 09:08
    Ма само вам картице фале. Еј бре!!! Дете се искрало и отишло кући. Не знам како ту картица и пасомат икоме ту може помоћи? Осим ономе ко их буде уграђивао (па самим тим и себе).

    Највећа небулоза је да је то дете имало некога кући и да тај неко није укапирао да је детесамо дошло из вртића
  • ns

    29.01.2013 09:07
    kolektivni otkaz, vrištale bi da im je neko samo pipnuo decu a tuđu puštaju na milost i nemilost detelinarskim ulicama, drogošima, pedofilima, saobraćaju... dajte imena neodgovornih ženturača što kafenišu i čekaju platu a decu ko j**e i još ako ih pitaš nešto odbruse ti koliko nas plaćaju dobro je i minimum minimuma što poštujemo, bagra! gledam kroz prozor preko u vrtić gospodža lepo dva sata pred kraj smene povadi šminku pa natenane, priđe pokoja devojčica i dobije karmin ili puder na lice alo par godina imaju ta deca a ostali prepušteni sami sebi i gospodžinom perifernom vidu ako išta i primeti od samozadovoljstva, stoka!
  • Smorena od svega i svacega

    29.01.2013 08:58
    ja
    A TEK OVO SA id karticama je suludo kad su u takvom gubitku..


    Svasta... Pa, platice roditelji.
  • Pera

    29.01.2013 08:57
    I ja sam bio begunac
    iz vrtića kada tamo neke 81-82, krenuo sam valjda kući, srećom naišla je neka gospođa i vratila me je nazad :) videla dete ide samo u sobnim patikicama itd... a u blizni je vrtić.

  • mama

    29.01.2013 08:56
    mala im je plata
    pa ne mogu da obavljaju svoj posao kako valja...a i to je samo jedno dete, sta sad, necemo dizati dreku zbog statisticki zanemarljive greske.....kobajagi!
  • Novosadjanin

    29.01.2013 08:50
    Kartice?!?!?!
    Verovatno direktor zeli da obrne neke pare sa strane pa hoce da uvede kartice....Ako znate sta zelim da kazem???
  • zaludni

    29.01.2013 08:47
    na tu temu
    Ne može se istovremeno kafenisati,tračariti i paziti na decu.
  • Џими

    29.01.2013 08:44
    Идентификационе картице су све само не сулудо, јер је апсолутно небитно колики је губитак предузећа ако говоримо о безбедности. Деца могу да се играју са старијим играчкама, да их има мало више у групи и слично... Али је сваки трошак који повећава безбедносни фактор у вртићима апсолутно оправдан. За ту одлуку свака част, а не сумњам да ће господин Гргуревић испунити обећање и адекватно казнити одговорне за овај недопустив пропуст.
  • 29.01.2013 08:32
    Puš pauza
    Prođite pored obdaništa od 10 - 15 h,barem od 7-10 vaspitačica čuče i puše kao indijanci,alo rad sa decom zahteva stalnu i totalnu pažnju ,a pušenje ni u krugu vrtića ,Pet puš pauze nekad i više pa sve to po min.10 minuta,pa dok operu ruke od smrada duvana 10 min. Pa koliko rade i koliko ih ima .Zato se i ovo dešava ,zbog ovakvih i sličnih stvari.
  • ja

    29.01.2013 07:51
    A TEK OVO SA id karticama je suludo kad su u takvom gubitku..
  • s

    29.01.2013 07:39
    s

    Deluje nestvarno. I kako je otišao , i ko ga je dočekao kući a nije javio ni zabavištu ni rodtiteljima.ne branim vaspitačice svakako ih treba prodrmati ( kao bogom date na ta radna mesta) al malo je glupasto ,razislite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna